Jdi na obsah Jdi na menu
 


Eldest-Děj

7. 5. 2012

eldest.jpg

 Děj Eldesta

Eldest začíná tři dny potom, co Eragon zabil Durzu. Vardenové se zotavují z bitvy o Farthen Dûr a Ažihad, Murtagh a Dvojčata pronásledují urgaly, kteří po bitvě unikli do tunelů pod Farthen Dûrem. Když je nenadále přepadne skupina urgalů, Ažihad je zabit a Murtagh s Dvojčaty během potyčky zmizí. Vardenská Rada starších jmenuje Nasuadu nástupkyní svého otce a vůdkyní Vardenů a Eragon přísahá, že jí bude oddaně sloužit.

Eragon a Safira se rozhodnou, že musejí odjet do Ellesméry, aby začali svůj výcvik u Zdravého mrzáka. Než vyrazí, král trpaslíků Hrothgar Eragonovi nabídne, že ho přijme do svého klanu Dûrgrimst Ingeitum, a Eragon souhlasí, čímž získává stejná práva, jako mají všichni trpaslíci, a oprávnění účastnit se shromáždění trpaslíků.

Eragona a Safiru na jejich cestě do země elfů doprovází Arya a Orik, Hrothgarův chráněnec. Cestou zastavují v trpasličím městě Tarnag. Někteří trpaslíci jsou přátelští, ale Eragon zjistí, že zejména jeden klan tu jeho a Safiru vůbec nevidí rád – Az Sweldn rak Anhûin. Tento klan nenávidí Jezdce a draky, protože Křivopřísežníci jej téměř vyvraždily.Skupina nakonec přijíždí do elfského lesa Du Weldenwarden. V Ellesméře Eragon se Safirou poznají královnu Islanzadí, která, jak oba zjistí, je Aryinou matkou. Také se setkají se Zdravým mrzákem, starým elfem Oromisem, který je rovněž Jezdec. Oromis a jeho drak Glaedr posledních sto let tají svou existenci před Galbatorixem a hledají způsob, jak krále svrhnout. Oromis i Glaedr jsou postiženi důsledky starých ran, které jim brání v boji – Glaedr přišel o nohu a Oromis, kterého zajali a zlomili Křivopřísežníci, nemá dost energie na provádění náročnějších kouzel a přepadají ho vyčerpávající záchvaty.Eragon a Safira začnou svůj výcvik, jak společně, tak i oba samostatně. Eragon se naučí mnoho nového z dějin ras v Alagaësii, boje s mečem a starověkého jazyka, který používají všichni kouzelníci. Během studia starověkého jazyka si uvědomí, že udělal strašnou chybu, když se Safirou žehnali sirotkovi ve Farthen Dûru: chtěl říct „Nechť jsi chráněna před neštěstím“, ale ve skutečnosti řekl „Nechť jsi ochranou před neštěstím“. Tak uvalil na dítě kletbu nutící je chránit ostatní před jakoukoli bolestí a neštěstím.

Safira ve výuce s Glaedrem dělá rychlé pokroky, ale jizva, kterou Eragon nese jako následek souboje s Durzou, zpomaluje jeho výcvik. Nejenže ho zranění na zádech zohyzdilo, ale nečekaně jej ochromuje bolestivými záchvaty. Neví, jak se bude moci rozvíjet jako kouzelník a bojovník, pokud křeče nepřestanou.

Eragon si začíná uvědomovat, že se zamiloval do Aryi. Vyzná se jí ze svých citů, ale ona ho odmítne a brzy odjede zpátky k Vardenům.

Pak se koná elfská slavnost Agaetí Blödhren známá také jako Oslava Pokrevní přísahy, během níž Eragon projde kouzelnou proměnou: změní se v něco mezi člověkem a elfem – není tak docela ani jedním, ani druhým. Zahojí se mu jizva na zádech a získá stejné nadlidské síly, jaké mají elfové. Pozmění se i jeho rysy, takže vypadá trochu jako elf.

Tou dobou Eragon zjistí, že Vardeny čeká bitva s Královstvím a že jeho i Safiru nesmírně potřebují. Zatímco byl pryč, Nasuada přesunula Vardeny z Farthen Dûru do Surdy, země na jih od Království, která stále zůstává nezávislá na Galbatorixovi.

Eragon se Safirou a Orikem opustí Ellesméru potom, co slíbí Oromisovi a Glaedrovi, že se vrátí, jakmile to bude možné, aby dokončili svůj výcvik. Mezitím svá vlastní dobrodružství prožívá i Eragonův bratranec Roran. Galbatorix poslal do Carvahallu ra’zaky a legii vojáků, aby Rorana zajali a použili ho proti Eragonovi. Roranovi se podaří utéct do nedalekých hor. S ostatními vesničany se pokusí vyhnat vojáky, během boje však mnoho vesničanů zemře. Když vesnický řezník Sloun, který nenávidí Rorana a brání jeho zasnoubení se svou dcerou Katrinou, zradí Rorana ra’zakům, ďábelské hmyzí nestvůry Rorana najdou a zaútočí na něj uprostřed noci v jeho ložnici. Roran se ubrání, ale ra’zakové zajmou Katrinu.Roran přesvědčí obyvatele Carvahallu, aby opustili vesnici a odešli hledat útočiště u Vardenů v Surdě. Vyrazí tedy na západ k pobřeží s nadějí, že odtud budou moci doplout do Surdy. Roran se projeví jako rozený vůdce a provede je bezpečně přes Dračí hory na pobřeží. V přístavním městě Teirmu potkají Jeoda, který Roranovi řekne, že Eragon je Jezdec, a vysvětlí mu, co ra’zakové ve vesnici hledali – Safiru. Jeod Roranovi a vesničanům nabídne, že jim pomůže dostat se do Surdy, a naznačí mu, že jakmile budou bezpečně u Vardenů, může mu Eragon pomoci při záchraně Katriny. Jeod s vesničany unesou loď a plaví se do Surdy.Eragon a Safira dorazí k Vardenům, kteří se připravují na bitvu. Eragon zjistí, co se stalo z dítěte, kterému dal své špatně formulované požehnání: jmenuje se Elva, a ačkoli je to ještě nemluvně, vypadá jako čtyřleté dítě s hlasem a chováním cynického dospělého. Eragonovo kouzlo ji nutí cítit bolest všech lidí v jejím okolí a nutí ji je chránit; pokud se tomuto nutkání brání, trpí ona sama.

Eragon, Safira a Vardenové vyrážejí vstříc oddílům Království na Hořící pláně, rozlehlý pás země, na kterém kouří a doutnají podzemní rašelinové ohně. Užasnou, když se na zádech rudého draka objeví další Jezdec. Nový Jezdec zabije krále trpaslíků Hrothgara a pak začne bojovat s Eragonem a Safirou. Když se Eragonovi podaří strhnout Jezdci helmu, spatří Murtagha.

Murtagh během urgalského přepadení pod Farthen Dûrem nezemřel. Celé to připravila Dvojčata – zrádci, kteří útok naplánovali, aby byl zabit Ažihad a oni mohli zajmout Murtagha a odvést ho ke Galbatorixovi. Král Murtagha přinutil, aby mu přísahal věrnost ve starověkém jazyce. Teď jsou Murtagh a jeho nově vylíhnutý drak Trn Galbatorixovými otroky, a ačkoli ho Eragon prosí, aby Galbatorixe opustil a přidal se k Vardenům, Murtagh prohlásí, že přísaha mu nikdy nedovolí krále neuposlechnout.

Murtagh dokáže přemoci Eragona se Safirou pomocí nevysvětlitelné síly. Přesto se je rozhodne kvůli jejich předchozímu přátelství pustit. Než odletí, vezme Eragonovi Zar’roc a prohlásí ho za své dědictví, jelikož je Morzanův starší syn. Pak mu prozradí, že není jediným Morzanovým synem – Eragon a Murtagh jsou bratři, neboť oba porodila Selena, Morzanova žena. Dvojčata zjistila pravdu, když zkoumala Eragonovy vzpomínky toho dne, co přišel do Farthen Dûru.

Eragon je otřesen Murtaghovým odhalením o jejich společném původu. Nakonec se spojí s Roranem a vesničany z Carvahallu, kteří připluli na Hořící pláně právě včas, aby pomohli Vardenům v bitvě. Roran hrdinsky bojuje a povede se mu zabít Dvojčata.

Roran s Eragonem hovoří o jeho podílu na Gerově smrti a bratranci se nakonec usmíří. Eragon Roranovi slíbí, že mu pomůže zachránit Katrinu, kterou unesli ra’zakové.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

depeche mode halo lyrics naoblal.se

naoblal.se,10. 10. 2020 11:23


You're so cool! I don't suppose I have read a single thing like that before. So great to find another person with a few genuine thoughts on this subject. Really.. many thanks for starting this up. This web site is one thing that is required on the web, someone with some originality! feiblo.naoblal.se/beautiful-things/depeche-mode-halo-lyrics.php depeche mode halo lyrics

vad Г¤r gips gjort av naoblal.se

naoblal.se,10. 10. 2020 2:03


This is my first time go to see at here and i am in fact impressed to read all at single place. utat.naoblal.se/delicious-dishes/vad-aer-gips-gjort-av.php vad Г¤r gips gjort av

svarta sandaletter kilklack naoblal.se

naoblal.se,9. 10. 2020 8:28


Hello, after reading this remarkable piece of writing i am also cheerful to share my familiarity here with friends. piecrin.naoblal.se/for-women/svarta-sandaletter-kilklack.php svarta sandaletter kilklack

rea tyger online naoblal.se

naoblal.se,8. 10. 2020 23:13


Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates. I've been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this. Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates. theote.naoblal.se/delicious-dishes/rea-tyger-online.php rea tyger online

ip only göteborg naoblal.se

naoblal.se,8. 10. 2020 4:42


Thanks a bunch for sharing this with all folks you actually know what you are talking about! Bookmarked. Kindly also discuss with my site =). We will have a hyperlink exchange arrangement among us beucler.naoblal.se/for-women/ip-only-goeteborg.php ip only göteborg

BENEFITS OF ONLINE LOANS

Josephdus,26. 9. 2020 22:36

Loans are taken and processed tiny financial companies
to global banks. These banks tend to allow funds for
countries. This leads to an expand in funds as well as
an expand in advantage through proper money management.
The process of getting a loan should be understood
before applying for a loan.

https://artdaily.com/news/128195/What--You-want-an-instant-cash-loan--please-contact-Robocash#.X17tumgzaUl

How to disable avatar?

belleHit,20. 9. 2020 8:08

Hello i am new user and i would to ask you, How to disable avatar?

mrsa bakterie symptomer infoforwomen.be

infoforwomen.be,13. 9. 2020 17:49


Appreciate the recommendation. Will try it out. tefur.infoforwomen.be/map20.php mrsa bakterie symptomer

Thank you very much for the invitation

MixJip,25. 8. 2020 7:13

Thank you very much for the invitation :). Best wishes.
PS: How are you? I am from France :)

XEvil 5.0 breaking of captchas more than 8400 types

NatashaDep3858,18. 8. 2020 5:45

Absolutně nová aktualizace balíčku SEO / SMM "XRumer 19.0 + XEvil 5.0":
captcha řešení Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
a více než 12000 dalších kategorií captcha,
s nejvyšší přesností (80 až 100%) a nejvyšší rychlostí (100 img za sekundu).
Můžete připojit XEvil 5.0 k nejoblíbenějšímu softwaru SEO / SMM: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke a více než 100 dalších softwarů.

Zájem? Existuje spousta nepřehledných videí o XEvile na YouTube.
Hodně štěstí!

Новости заражений коронавируса

DonaldRem,24. 7. 2020 9:24

Онлайн карта распространения коронавируса https://coronavirus-poslednee.ru/koronavirus-poslednie-novosti-i-karta-v-zambii.html

Are you 18? Come in and don't be shy!

Allenbrins,9. 7. 2020 14:13

Hurry up to look into loveawake.ru you will find a lot of interesting things

Rassismus-Skandal an Berliner Rossmann-Kasse

MoonMacaque,23. 6. 2020 6:29

Sie sollten diesen Artikel lesen. Es ist wichtig!1(A#D5gt8x6!WGIHAzum

Rassismus bei Rossmann: schwarzer Kundin wird Kartenbetrug vorgeworfen, weil der Name darauf deutsch ist. Polizei droht ihr vor ihrem Kind mit Gefängnis: “Sprechen Sie überhaupt deutsch? Deutsche Sprache, schwere Sprache.”
https://www.bz-berlin.de/berlin/charlottenburg-wilmersdorf/rassismus-skandal-an-berliner-rossmann-kasse - https://www.bz-berlin.de/berlin/charlottenburg-wilmersdorf/rassismus-skandal-an-berliner-rossmann-kasse

Hi! Only from 18+!

SandraFew,23. 5. 2020 7:13

Hurry up to look into loveawake.ru you will find a lot of interesting things....

aresgrb.se

aresgrb.se,18. 5. 2020 2:12


Hi! I've been reading your web site for some time now and finally got the courage to go ahead and give you a shout out from Atascocita Tx! Just wanted to say keep up the great job!

Marked!

AndrewHed,8. 4. 2020 11:26

Awesome mo = 'modus operandi' of expression. Attend to it up!

Independent Evaluation of Foreign Exchange Brokers

Brokersst,4. 3. 2020 6:53

currency-trading-brokers.com/forex-comparisons-ratings-reviews-taiwan.html 檢討-回顧-述評-審查-複習-綜述-評審 外國-外商-外資-外籍-外來-對外-國外 貨幣-幣種-通貨-幣值-股票-證券-存量-庫存-存貨-股份-基金-經費-筆錢-款項-資金 互換-交流-交換-交易所-兌換 公司的.

ajhfwygm

kbuskqkj,27. 2. 2020 23:52

https://asffdsafasfaszxc.blogspot.com/2020/02/xsa-435.html
https://asffdsafasfaszxc.blogspot.com/2020/02/xzf-zxcv-sf.html
https://asffdsafasfaszxc.blogspot.com/2020/02/xc-34asf.html
https://asffdsafasfaszxc.blogspot.com/2020/02/sdhj-dg-88.html
https://asffdsafasfaszxc.blogspot.com/2020/02/httpsgrequant.html
https://asffdsafasfaszxc.blogspot.com/2020/02/ad-cxv-af-24.html
https://asffdsafasfaszxc.blogspot.com/2020/02/sad-3r-dv-32r-dvas.html
https://asffdsafasfaszxc.blogspot.com/2020/02/saf-xcvz-sf.html
https://asffdsafasfaszxc.blogspot.com/2020/02/sdf-cz-32-asdf.html

PhuketTravels.ru - Экскурсии на Пхукете

KarlWet,23. 2. 2020 7:13

На улице зима, а на солнечном Пхукете тропический рай. Если вы любитель понежиться на пляже, посидеть в тени пальм, насладиться необычайной тайской кухней, то вам прямая дорога в Юго-Восточную Азию.

Разнообразные предложения пестрят в интернете и зазывают на живописное побережье Адаманского моря. Глаза разбегаются и трудно принять правильное решение. В таком случае верным помощником окажется сайт https://phukettravels.ru Открыв страничку, можно познакомиться с лучшими экскурсионными турами в Тайланде на острове Пхукет по самым привлекательным ценам. Если любовь к морю перекрывает все остальные интересы, то можно выбрать прогулку на яхте, катере, лодке. Промчаться по волнам на серфинге, окунуться в морские глубины с аквалангом. Коралловые острова оставят неизгладимый след в памяти.

Для любителей древностей Азиатского региона будут интересны экскурсии к памятникам старины и истории, к храмам и в старинные города. Активный отдых представлен гонками на квадроциклах, спортивных байках, походами в джунгли, подъемом в горы. Здесь же можно познакомиться с богатой природой и обычаями местных жителей. В большом выборе всегда можно ошибиться, но PhuketTravels.ru поможет выбрать идеальный вариант в зависимости от предпочтений и материальных возможностей.

Arhangeli.ru - онлайн-гадания в любое время

GlebNuh,13. 2. 2020 22:37

Наверное, нет такого человека, который не хотел бы узнать, что его ждет. Гадание на картах Таро – проверенный способ узнать свое будущее. Не надо звонить гадалке, добираться, стоять в очереди к заветной комнате.

Если дома есть интернет, чтобы узнать свою будущую Судьбу, достаточно посетить сайт https://arhangeli.ru Гадания проводятся не только на Таро, но и на цыганских, игровых и картах Ангелов. Для тех, кто не понимает расклад, есть подробные описания комбинаций карт, которые выбираются самостоятельно.

Есть способы гадания на бумаге, монете, лепестках роз. Старинные восточные гадания Ицзин, Ошо Дзен Таро раскроют тайну будущих отношений, оракул Симболон поведает о дне сегодняшнем. Всего несколько кликов и на мониторе предстанет все то, что было, будет, свершится в будущем.