Jdi na obsah Jdi na menu
 


Eldest-Děj

7. 5. 2012

eldest.jpg

 Děj Eldesta

Eldest začíná tři dny potom, co Eragon zabil Durzu. Vardenové se zotavují z bitvy o Farthen Dûr a Ažihad, Murtagh a Dvojčata pronásledují urgaly, kteří po bitvě unikli do tunelů pod Farthen Dûrem. Když je nenadále přepadne skupina urgalů, Ažihad je zabit a Murtagh s Dvojčaty během potyčky zmizí. Vardenská Rada starších jmenuje Nasuadu nástupkyní svého otce a vůdkyní Vardenů a Eragon přísahá, že jí bude oddaně sloužit.

Eragon a Safira se rozhodnou, že musejí odjet do Ellesméry, aby začali svůj výcvik u Zdravého mrzáka. Než vyrazí, král trpaslíků Hrothgar Eragonovi nabídne, že ho přijme do svého klanu Dûrgrimst Ingeitum, a Eragon souhlasí, čímž získává stejná práva, jako mají všichni trpaslíci, a oprávnění účastnit se shromáždění trpaslíků.

Eragona a Safiru na jejich cestě do země elfů doprovází Arya a Orik, Hrothgarův chráněnec. Cestou zastavují v trpasličím městě Tarnag. Někteří trpaslíci jsou přátelští, ale Eragon zjistí, že zejména jeden klan tu jeho a Safiru vůbec nevidí rád – Az Sweldn rak Anhûin. Tento klan nenávidí Jezdce a draky, protože Křivopřísežníci jej téměř vyvraždily.Skupina nakonec přijíždí do elfského lesa Du Weldenwarden. V Ellesméře Eragon se Safirou poznají královnu Islanzadí, která, jak oba zjistí, je Aryinou matkou. Také se setkají se Zdravým mrzákem, starým elfem Oromisem, který je rovněž Jezdec. Oromis a jeho drak Glaedr posledních sto let tají svou existenci před Galbatorixem a hledají způsob, jak krále svrhnout. Oromis i Glaedr jsou postiženi důsledky starých ran, které jim brání v boji – Glaedr přišel o nohu a Oromis, kterého zajali a zlomili Křivopřísežníci, nemá dost energie na provádění náročnějších kouzel a přepadají ho vyčerpávající záchvaty.Eragon a Safira začnou svůj výcvik, jak společně, tak i oba samostatně. Eragon se naučí mnoho nového z dějin ras v Alagaësii, boje s mečem a starověkého jazyka, který používají všichni kouzelníci. Během studia starověkého jazyka si uvědomí, že udělal strašnou chybu, když se Safirou žehnali sirotkovi ve Farthen Dûru: chtěl říct „Nechť jsi chráněna před neštěstím“, ale ve skutečnosti řekl „Nechť jsi ochranou před neštěstím“. Tak uvalil na dítě kletbu nutící je chránit ostatní před jakoukoli bolestí a neštěstím.

Safira ve výuce s Glaedrem dělá rychlé pokroky, ale jizva, kterou Eragon nese jako následek souboje s Durzou, zpomaluje jeho výcvik. Nejenže ho zranění na zádech zohyzdilo, ale nečekaně jej ochromuje bolestivými záchvaty. Neví, jak se bude moci rozvíjet jako kouzelník a bojovník, pokud křeče nepřestanou.

Eragon si začíná uvědomovat, že se zamiloval do Aryi. Vyzná se jí ze svých citů, ale ona ho odmítne a brzy odjede zpátky k Vardenům.

Pak se koná elfská slavnost Agaetí Blödhren známá také jako Oslava Pokrevní přísahy, během níž Eragon projde kouzelnou proměnou: změní se v něco mezi člověkem a elfem – není tak docela ani jedním, ani druhým. Zahojí se mu jizva na zádech a získá stejné nadlidské síly, jaké mají elfové. Pozmění se i jeho rysy, takže vypadá trochu jako elf.

Tou dobou Eragon zjistí, že Vardeny čeká bitva s Královstvím a že jeho i Safiru nesmírně potřebují. Zatímco byl pryč, Nasuada přesunula Vardeny z Farthen Dûru do Surdy, země na jih od Království, která stále zůstává nezávislá na Galbatorixovi.

Eragon se Safirou a Orikem opustí Ellesméru potom, co slíbí Oromisovi a Glaedrovi, že se vrátí, jakmile to bude možné, aby dokončili svůj výcvik. Mezitím svá vlastní dobrodružství prožívá i Eragonův bratranec Roran. Galbatorix poslal do Carvahallu ra’zaky a legii vojáků, aby Rorana zajali a použili ho proti Eragonovi. Roranovi se podaří utéct do nedalekých hor. S ostatními vesničany se pokusí vyhnat vojáky, během boje však mnoho vesničanů zemře. Když vesnický řezník Sloun, který nenávidí Rorana a brání jeho zasnoubení se svou dcerou Katrinou, zradí Rorana ra’zakům, ďábelské hmyzí nestvůry Rorana najdou a zaútočí na něj uprostřed noci v jeho ložnici. Roran se ubrání, ale ra’zakové zajmou Katrinu.Roran přesvědčí obyvatele Carvahallu, aby opustili vesnici a odešli hledat útočiště u Vardenů v Surdě. Vyrazí tedy na západ k pobřeží s nadějí, že odtud budou moci doplout do Surdy. Roran se projeví jako rozený vůdce a provede je bezpečně přes Dračí hory na pobřeží. V přístavním městě Teirmu potkají Jeoda, který Roranovi řekne, že Eragon je Jezdec, a vysvětlí mu, co ra’zakové ve vesnici hledali – Safiru. Jeod Roranovi a vesničanům nabídne, že jim pomůže dostat se do Surdy, a naznačí mu, že jakmile budou bezpečně u Vardenů, může mu Eragon pomoci při záchraně Katriny. Jeod s vesničany unesou loď a plaví se do Surdy.Eragon a Safira dorazí k Vardenům, kteří se připravují na bitvu. Eragon zjistí, co se stalo z dítěte, kterému dal své špatně formulované požehnání: jmenuje se Elva, a ačkoli je to ještě nemluvně, vypadá jako čtyřleté dítě s hlasem a chováním cynického dospělého. Eragonovo kouzlo ji nutí cítit bolest všech lidí v jejím okolí a nutí ji je chránit; pokud se tomuto nutkání brání, trpí ona sama.

Eragon, Safira a Vardenové vyrážejí vstříc oddílům Království na Hořící pláně, rozlehlý pás země, na kterém kouří a doutnají podzemní rašelinové ohně. Užasnou, když se na zádech rudého draka objeví další Jezdec. Nový Jezdec zabije krále trpaslíků Hrothgara a pak začne bojovat s Eragonem a Safirou. Když se Eragonovi podaří strhnout Jezdci helmu, spatří Murtagha.

Murtagh během urgalského přepadení pod Farthen Dûrem nezemřel. Celé to připravila Dvojčata – zrádci, kteří útok naplánovali, aby byl zabit Ažihad a oni mohli zajmout Murtagha a odvést ho ke Galbatorixovi. Král Murtagha přinutil, aby mu přísahal věrnost ve starověkém jazyce. Teď jsou Murtagh a jeho nově vylíhnutý drak Trn Galbatorixovými otroky, a ačkoli ho Eragon prosí, aby Galbatorixe opustil a přidal se k Vardenům, Murtagh prohlásí, že přísaha mu nikdy nedovolí krále neuposlechnout.

Murtagh dokáže přemoci Eragona se Safirou pomocí nevysvětlitelné síly. Přesto se je rozhodne kvůli jejich předchozímu přátelství pustit. Než odletí, vezme Eragonovi Zar’roc a prohlásí ho za své dědictví, jelikož je Morzanův starší syn. Pak mu prozradí, že není jediným Morzanovým synem – Eragon a Murtagh jsou bratři, neboť oba porodila Selena, Morzanova žena. Dvojčata zjistila pravdu, když zkoumala Eragonovy vzpomínky toho dne, co přišel do Farthen Dûru.

Eragon je otřesen Murtaghovým odhalením o jejich společném původu. Nakonec se spojí s Roranem a vesničany z Carvahallu, kteří připluli na Hořící pláně právě včas, aby pomohli Vardenům v bitvě. Roran hrdinsky bojuje a povede se mu zabít Dvojčata.

Roran s Eragonem hovoří o jeho podílu na Gerově smrti a bratranci se nakonec usmíří. Eragon Roranovi slíbí, že mu pomůže zachránit Katrinu, kterou unesli ra’zakové.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Услуга бонусы Замочи сайт конкурента только сегодня

SashaBelov,6. 5. 2021 17:28

Всегда рады предложить профессиональные услуги:
"Устранение онлайн-ресурсов конкурента!"
Спрашиваете, как?!
- У нас опыт - десять лет.
- Используем уникальные технологии.
- Наращиваем огромную ссылочную массу вирусными и порно ссылками.
- Поисковик быстро реагирует на наши базы.
- Размещенные тексты с интернет сайта спамятся, они становятся неуникальными.
- У нашей компании огромные возможности и долгий опыт в данной области.

Стоимость 6000 рублей
Полная отчётность.
Оплата: Qiwi, Яндекс.Деньги, Bitcoin, Visa, MasterCard...

Телега: @exrumer
Skype: xrumer.pro
WhatsApp: +7(977)536-08-36
электронка: support@xrumer.cc

Также Работаем со Студиями!

små röda kliande prickar

små röda kliande prickar,6. 5. 2021 8:07


I loved as much as you'll receive carried out right here. The sketch is attractive, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get got an nervousness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again since exactly the same nearly very often inside case you shield this hike. små röda kliande prickar keiwri.wommintpri.com/map24.php

News

News,6. 5. 2021 8:06


First of all I would like to say awesome blog! I had a quick question that I'd like to ask if you do not mind. I was curious to find out how you center yourself and clear your head before writing. I've had a hard time clearing my thoughts in getting my thoughts out there. I do take pleasure in writing however it just seems like the first 10 to 15 minutes are usually lost just trying to figure out how to begin. Any suggestions or tips? Thanks! News etslid.teswomango.com/news/

Шоппинг – данное прекрасный метод

JoshuaJathy,5. 5. 2021 20:57

Шоппинг – данное прекрасный метод никак не только лишь отдохнуть, однако также существенно поменять собственный облик. Но в некоторых случаях шоппинг никак не дает ровным счетом ничего, помимо расстройства также лишних предметов, какие еще долгое время станут пылиться в войске.

Trends

Trends,5. 5. 2021 20:28


It is not my first time to visit this web page, i am browsing this website dailly and take nice facts from here every day. Trends jumbdi.teswomango.com/trends/

pernilla wahlgren piccadilly sagaform

pernilla wahlgren piccadilly sagaform,5. 5. 2021 4:37


I blog frequently and I genuinely thank you for your content. The article has really peaked my interest. I am going to bookmark your website and keep checking for new details about once per week. I opted in for your RSS feed as well. pernilla wahlgren piccadilly sagaform mali.wommintpri.com/map21.php

choklad joanne harris

choklad joanne harris,4. 5. 2021 0:09


Do you have a spam issue on this site; I also am a blogger, and I was wanting to know your situation; we have developed some nice methods and we are looking to exchange solutions with others, be sure to shoot me an email if interested. choklad joanne harris thela.wommintpri.com/map11.php

Delicious dishes

Delicious dishes,3. 5. 2021 11:23


That is really fascinating, You're an overly professional blogger. I've joined your rss feed and look forward to in the hunt for extra of your excellent post. Also, I have shared your website in my social networks Delicious dishes blogav.sewomabest.com/delicious-dishes/

Beautiful things

Beautiful things,3. 5. 2021 2:57


Hi there just wanted to give you a quick heads up and let you know a few of the images aren't loading properly. I'm not sure why but I think its a linking issue. I've tried it in two different web browsers and both show the same results. Beautiful things storuc.sewomabest.com/beautiful-things/

An Intro to Online Casino Gambling in South Korea

MichaelUnsep,30. 4. 2021 12:39

The government of Pakistan has banned all online casinos from the country. Why is this so? Could it be because they don't enjoy their guests spending money in casinos? Can it be because the government is concerned about organised crime running rampant in the nation and the threat that online gambling may attract?


Regardless, its because they realised that there was money to be made from the booming Pakistani casino industry. There is absolutely no casino in Pakistan yet. Its perfectly legal to own property in casinos but not to operate over four cards at one time at a live casino also to just have two land cards in one hand in an online poker game. However, how could find a casino if there wasn't any Pakistani cities with enough people to support one? That's where I come in. How can you locate a casino at a nation without a single casino on its doorstep?

https://shootercasino.com/first-casino/ - 퍼스트카지노
I have been operating in the casino and slot industry in the united kingdom for the past 10 decades and I have played many online and offline casino games. My job as a consultant has provided me some insight into how to use this Betting Exchange to make money and I can tell you that its quite easy to earn money working with the exchange. It is possible to use your charge card to deposit into a"blind" or even non-player account and play against the casino's live gamers, who'll have placed their bets prior to you entering the area. Playing on a live casino with real people also affords you the chance to utilize a top roller handle and the chance to win huge jackpots which you wouldn't have the ability to achieve in your home country. Although casinos use different language to call what's basically the exact identical thing, I'll use exactly the very exact terms to explain what you are doing when playing in an internet casino.

hourglass ambient lighting palette sverige

hourglass ambient lighting palette sverige,30. 4. 2021 12:29


Everyone loves it when individuals get together and share thoughts. Great website, keep it up! hourglass ambient lighting palette sverige rogal.wommintpri.com/map30.php

Music

Music,30. 4. 2021 5:51


I'm not sure exactly why but this blog is loading extremely slow for me. Is anyone else having this issue or is it a issue on my end? I'll check back later and see if the problem still exists. Music fergoa.sewomabest.com/music/

Skin care

Skin care,29. 4. 2021 16:42


Greetings! Very useful advice in this particular article! It is the little changes that will make the most significant changes. Thanks a lot for sharing! Skin care tiosi.sewomabest.com/skin-care/

An Intro to Online Casino Gambling in South Korea

MichaelUnsep,29. 4. 2021 14:59

Regardless, its because they realised there was no money to be made from the flourishing Pakistani casino market. There is zero casino in Pakistan yet. Its perfectly legal to have property in casinos but to not operate more than four cards at a time at a live casino and to only have 2 land cards at one hand in an internet poker game. However, how could discover a casino when there was no Pakistani cities with sufficient people to support you? That's where I come in. How can you locate a casino in a state without a single casino on its doorstep?
The government of Pakistan has banned all online casinos in the nation. Why is this so? Could it be because they don't enjoy their guests spending cash in casinos? Could it be because the government is worried about organised crime running rampant in the nation and the threat that online gambling may bring?

https://shootercasino.com/ - shootercasino
I have been operating in the casino and slot industry in the UK for the past 10 decades and I have played many online and offline casino games. My occupation as a consultant has provided me some insight to how to use this Betting Exchange to generate income and I will tell you that its quite simple to earn money utilizing the exchange. You can use your charge card to deposit into a"blind" or non-player accounts and play against the casino's live players, who will have put their bets before you entering the room. Playing on a live casino together with real individuals also affords you the chance to use a high roller handle and the opportunity to win massive jackpots that you would not be able to reach in your house country. Though casinos use different language to predict what is basically the exact identical thing, I'll use exactly the exact terms to describe what it is you are doing if playing with an online casino.

Advice girlfriends

Advice girlfriends,29. 4. 2021 3:34


Hi just wanted to give you a brief heads up and let you know a few of the images aren't loading properly. I'm not sure why but I think its a linking issue. I've tried it in two different web browsers and both show the same results. Advice girlfriends sparto.prizsewoman.com/advice-girlfriends/

An Intro to Online Casino Gambling at South Korea

MichaelUnsep,28. 4. 2021 15:39

The government of Pakistan has banned all online casinos from the nation. Why is this so? Can it be because they do not like their guests spending cash in casinos? Can it be because the government is concerned about organised crime running rampant in the nation and the threat that online gambling may attract?


Regardless, its because they realised there was no money to be made from the flourishing Pakistani casino industry. There is zero casino at Pakistan yet. Its perfectly legal to own property in casinos but not to operate over four cards at one time at a live casino also also to simply have 2 land cards at a hand in an online poker game. However, how could discover a casino if there was no Pakistani cities with sufficient people to support one? That is where I come in. How can you find a casino at a country without a single casino on its doorstep?

https://shootercasino.com/first-casino/ - 퍼스트카지노
I have been operating in the slot and casino industry in the united kingdom for the past ten decades and I've played many online and offline casino games. My occupation as a consultant has given me some insight to how to use the Betting Exchange to generate income and I will tell you that its very easy to make money utilizing the exchange. You can use your charge card to deposit into a"blind" or non-player accounts and play against the casino live gamers, who'll have placed their bets prior to you entering the room. Playing on a live casino with actual individuals also affords you the opportunity to utilize a top roller handle and the opportunity to win significant jackpots that you would not be able to reach in your home country. Though casinos use different vocabulary to predict what is basically the same thing, I will use exactly the same terms to describe what it is that you are doing while playing with an online casino.

burlin motor umeå

burlin motor umeå,27. 4. 2021 6:15


I think this is among the most vital information for me. And i am glad reading your article. But want to remark on some general things, The site style is great, the articles is really nice : D. Good job, cheers burlin motor umeå togno.wommintpri.com/map14.php

Useful tips

Useful tips,26. 4. 2021 2:06


Definitely believe that which you stated. Your favorite justification seemed to be on the net the simplest thing to be aware of. I say to you, I definitely get annoyed while people consider worries that they plainly do not know about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side-effects , people could take a signal. Will probably be back to get more. Thanks Useful tips tirwo.teswomango.com/useful-tips/

nyttigt knäckebröd köpa

nyttigt knäckebröd köpa,26. 4. 2021 1:49


hi!,I really like your writing very so much! proportion we be in contact more about your post on AOL? I need a specialist on this space to unravel my problem. Maybe that is you! Looking ahead to see you. nyttigt knäckebröd köpa mistbl.wommintpri.com/map23.php

For men

For men,25. 4. 2021 9:52


Hello! I know this is sort of off-topic however I needed to ask. Does operating a well-established website such as yours require a large amount of work? I am brand new to writing a blog but I do write in my journal on a daily basis. I'd like to start a blog so I will be able to share my experience and views online. Please let me know if you have any kind of ideas or tips for brand new aspiring bloggers. Appreciate it! For men ved.sewomabest.com/for-men/