Jdi na obsah Jdi na menu
 


Eldest-Děj

7. 5. 2012

eldest.jpg

 Děj Eldesta

Eldest začíná tři dny potom, co Eragon zabil Durzu. Vardenové se zotavují z bitvy o Farthen Dûr a Ažihad, Murtagh a Dvojčata pronásledují urgaly, kteří po bitvě unikli do tunelů pod Farthen Dûrem. Když je nenadále přepadne skupina urgalů, Ažihad je zabit a Murtagh s Dvojčaty během potyčky zmizí. Vardenská Rada starších jmenuje Nasuadu nástupkyní svého otce a vůdkyní Vardenů a Eragon přísahá, že jí bude oddaně sloužit.

Eragon a Safira se rozhodnou, že musejí odjet do Ellesméry, aby začali svůj výcvik u Zdravého mrzáka. Než vyrazí, král trpaslíků Hrothgar Eragonovi nabídne, že ho přijme do svého klanu Dûrgrimst Ingeitum, a Eragon souhlasí, čímž získává stejná práva, jako mají všichni trpaslíci, a oprávnění účastnit se shromáždění trpaslíků.

Eragona a Safiru na jejich cestě do země elfů doprovází Arya a Orik, Hrothgarův chráněnec. Cestou zastavují v trpasličím městě Tarnag. Někteří trpaslíci jsou přátelští, ale Eragon zjistí, že zejména jeden klan tu jeho a Safiru vůbec nevidí rád – Az Sweldn rak Anhûin. Tento klan nenávidí Jezdce a draky, protože Křivopřísežníci jej téměř vyvraždily.Skupina nakonec přijíždí do elfského lesa Du Weldenwarden. V Ellesméře Eragon se Safirou poznají královnu Islanzadí, která, jak oba zjistí, je Aryinou matkou. Také se setkají se Zdravým mrzákem, starým elfem Oromisem, který je rovněž Jezdec. Oromis a jeho drak Glaedr posledních sto let tají svou existenci před Galbatorixem a hledají způsob, jak krále svrhnout. Oromis i Glaedr jsou postiženi důsledky starých ran, které jim brání v boji – Glaedr přišel o nohu a Oromis, kterého zajali a zlomili Křivopřísežníci, nemá dost energie na provádění náročnějších kouzel a přepadají ho vyčerpávající záchvaty.Eragon a Safira začnou svůj výcvik, jak společně, tak i oba samostatně. Eragon se naučí mnoho nového z dějin ras v Alagaësii, boje s mečem a starověkého jazyka, který používají všichni kouzelníci. Během studia starověkého jazyka si uvědomí, že udělal strašnou chybu, když se Safirou žehnali sirotkovi ve Farthen Dûru: chtěl říct „Nechť jsi chráněna před neštěstím“, ale ve skutečnosti řekl „Nechť jsi ochranou před neštěstím“. Tak uvalil na dítě kletbu nutící je chránit ostatní před jakoukoli bolestí a neštěstím.

Safira ve výuce s Glaedrem dělá rychlé pokroky, ale jizva, kterou Eragon nese jako následek souboje s Durzou, zpomaluje jeho výcvik. Nejenže ho zranění na zádech zohyzdilo, ale nečekaně jej ochromuje bolestivými záchvaty. Neví, jak se bude moci rozvíjet jako kouzelník a bojovník, pokud křeče nepřestanou.

Eragon si začíná uvědomovat, že se zamiloval do Aryi. Vyzná se jí ze svých citů, ale ona ho odmítne a brzy odjede zpátky k Vardenům.

Pak se koná elfská slavnost Agaetí Blödhren známá také jako Oslava Pokrevní přísahy, během níž Eragon projde kouzelnou proměnou: změní se v něco mezi člověkem a elfem – není tak docela ani jedním, ani druhým. Zahojí se mu jizva na zádech a získá stejné nadlidské síly, jaké mají elfové. Pozmění se i jeho rysy, takže vypadá trochu jako elf.

Tou dobou Eragon zjistí, že Vardeny čeká bitva s Královstvím a že jeho i Safiru nesmírně potřebují. Zatímco byl pryč, Nasuada přesunula Vardeny z Farthen Dûru do Surdy, země na jih od Království, která stále zůstává nezávislá na Galbatorixovi.

Eragon se Safirou a Orikem opustí Ellesméru potom, co slíbí Oromisovi a Glaedrovi, že se vrátí, jakmile to bude možné, aby dokončili svůj výcvik. Mezitím svá vlastní dobrodružství prožívá i Eragonův bratranec Roran. Galbatorix poslal do Carvahallu ra’zaky a legii vojáků, aby Rorana zajali a použili ho proti Eragonovi. Roranovi se podaří utéct do nedalekých hor. S ostatními vesničany se pokusí vyhnat vojáky, během boje však mnoho vesničanů zemře. Když vesnický řezník Sloun, který nenávidí Rorana a brání jeho zasnoubení se svou dcerou Katrinou, zradí Rorana ra’zakům, ďábelské hmyzí nestvůry Rorana najdou a zaútočí na něj uprostřed noci v jeho ložnici. Roran se ubrání, ale ra’zakové zajmou Katrinu.Roran přesvědčí obyvatele Carvahallu, aby opustili vesnici a odešli hledat útočiště u Vardenů v Surdě. Vyrazí tedy na západ k pobřeží s nadějí, že odtud budou moci doplout do Surdy. Roran se projeví jako rozený vůdce a provede je bezpečně přes Dračí hory na pobřeží. V přístavním městě Teirmu potkají Jeoda, který Roranovi řekne, že Eragon je Jezdec, a vysvětlí mu, co ra’zakové ve vesnici hledali – Safiru. Jeod Roranovi a vesničanům nabídne, že jim pomůže dostat se do Surdy, a naznačí mu, že jakmile budou bezpečně u Vardenů, může mu Eragon pomoci při záchraně Katriny. Jeod s vesničany unesou loď a plaví se do Surdy.Eragon a Safira dorazí k Vardenům, kteří se připravují na bitvu. Eragon zjistí, co se stalo z dítěte, kterému dal své špatně formulované požehnání: jmenuje se Elva, a ačkoli je to ještě nemluvně, vypadá jako čtyřleté dítě s hlasem a chováním cynického dospělého. Eragonovo kouzlo ji nutí cítit bolest všech lidí v jejím okolí a nutí ji je chránit; pokud se tomuto nutkání brání, trpí ona sama.

Eragon, Safira a Vardenové vyrážejí vstříc oddílům Království na Hořící pláně, rozlehlý pás země, na kterém kouří a doutnají podzemní rašelinové ohně. Užasnou, když se na zádech rudého draka objeví další Jezdec. Nový Jezdec zabije krále trpaslíků Hrothgara a pak začne bojovat s Eragonem a Safirou. Když se Eragonovi podaří strhnout Jezdci helmu, spatří Murtagha.

Murtagh během urgalského přepadení pod Farthen Dûrem nezemřel. Celé to připravila Dvojčata – zrádci, kteří útok naplánovali, aby byl zabit Ažihad a oni mohli zajmout Murtagha a odvést ho ke Galbatorixovi. Král Murtagha přinutil, aby mu přísahal věrnost ve starověkém jazyce. Teď jsou Murtagh a jeho nově vylíhnutý drak Trn Galbatorixovými otroky, a ačkoli ho Eragon prosí, aby Galbatorixe opustil a přidal se k Vardenům, Murtagh prohlásí, že přísaha mu nikdy nedovolí krále neuposlechnout.

Murtagh dokáže přemoci Eragona se Safirou pomocí nevysvětlitelné síly. Přesto se je rozhodne kvůli jejich předchozímu přátelství pustit. Než odletí, vezme Eragonovi Zar’roc a prohlásí ho za své dědictví, jelikož je Morzanův starší syn. Pak mu prozradí, že není jediným Morzanovým synem – Eragon a Murtagh jsou bratři, neboť oba porodila Selena, Morzanova žena. Dvojčata zjistila pravdu, když zkoumala Eragonovy vzpomínky toho dne, co přišel do Farthen Dûru.

Eragon je otřesen Murtaghovým odhalením o jejich společném původu. Nakonec se spojí s Roranem a vesničany z Carvahallu, kteří připluli na Hořící pláně právě včas, aby pomohli Vardenům v bitvě. Roran hrdinsky bojuje a povede se mu zabít Dvojčata.

Roran s Eragonem hovoří o jeho podílu na Gerově smrti a bratranci se nakonec usmíří. Eragon Roranovi slíbí, že mu pomůže zachránit Katrinu, kterou unesli ra’zakové.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Gerakl24

RogerZek,7. 2. 2022 1:30

замена фундамента геракл

Techno music, isn't real music, right?

mojoheadz,4. 2. 2022 5:44

Probably by 2022 it would have been high time to realise these fallacies being idiotic and flawed at their core, but... ah well.

Инвестиции Цветение смотреть Живопись и графика

ErnestoFah,3. 2. 2022 10:10

https://updown.ru/items/picture/10902/ -Инвестиции Цветение вложить Живопись и графика

стеклянная душевая минск

Bogdansmx,3. 2. 2022 3:50

Здравствуйте товарищи!
Предлагаем Вашему вниманию изделия из стекла для дома и офиса.Наша организация ООО «СТЕКЛОЭЛИТ» работает 10 лет на рынке этой продукции в Беларуси.На сегодняшний день межкомнатные двери из стекла быстро набирают популярность и спрос у покупателей. Причина этого понятна, ведь стеклянные двери защищают от посторонних глаз и звуков, а также пропускают свет, визуально расширяют пространство помещения и отлично вписываются в любой интерьер, который может быть выполнен как в классическом варианте, так и в стиле модерн или хай-тек.
Более подробная информация размещена https://drive.google.com/file/d/1vmrY5GSwVaOZLTTZYDu9eRJGb7VqrLSr/view?usp=sharing
От всей души Вам всех благ!

gasreglage till båt

gasreglage till båt,2. 2. 2022 6:21


I just couldn't depart your site prior to suggesting that I really loved the usual info a person supply on your visitors? Is going to be again regularly to investigate cross-check new posts gasreglage till båt vewhir.prizsewoman.com/map5.php

vita prickar efter rakning

vita prickar efter rakning,1. 2. 2022 20:55


I am now not certain the place you are getting your information, but great topic. I must spend a while learning more or working out more. Thanks for great info I used to be looking for this information for my mission. vita prickar efter rakning confvi.sewomabest.com/map16.php

bedste hårklipper til mænd

bedste hårklipper til mænd,1. 2. 2022 9:45


I like the helpful information you supply in your articles. I will bookmark your weblog and take a look at once more right here regularly. I am relatively sure I'll learn lots of new stuff proper here! Best of luck for the following! bedste hårklipper til mænd riaver.prizsewoman.com/map2.php

bula på ryggen

bula på ryggen,31. 1. 2022 21:27


You should be a part of a contest for one of the greatest sites on the web. I am going to recommend this site! bula på ryggen hungt.prizsewoman.com/map13.php

camouflage linne dam

camouflage linne dam,30. 1. 2022 15:25


Greetings! Very helpful advice within this article! It is the little changes that produce the largest changes. Thanks a lot for sharing! camouflage linne dam reast.prizsewoman.com/map7.php

läkemedel vid förmaksflimmer

läkemedel vid förmaksflimmer,30. 1. 2022 8:47


Hello, this weekend is nice in favor of me, as this moment i am reading this impressive informative paragraph here at my residence. läkemedel vid förmaksflimmer eachen.teswomango.com/map3.php

hallontårta med choklad

hallontårta med choklad,30. 1. 2022 1:20


Thanks for sharing your thoughts on. Regards hallontårta med choklad slipol.sewomabest.com/map10.php

inflammation i ryggen symptom

inflammation i ryggen symptom,29. 1. 2022 17:51


If you are going for best contents like I do, simply visit this website every day since it gives quality contents, thanks inflammation i ryggen symptom arno.prizsewoman.com/map17.php

krämig soppa med kyckling

krämig soppa med kyckling,29. 1. 2022 10:38


Have you ever considered publishing an e-book or guest authoring on other blogs? I have a blog based upon on the same subjects you discuss and would love to have you share some stories/information. I know my audience would appreciate your work. If you are even remotely interested, feel free to send me an email. krämig soppa med kyckling milco.prizsewoman.com/map8.php

better bodies luleå

better bodies luleå,29. 1. 2022 4:27


This article will help the internet viewers for building up new blog or even a weblog from start to end. better bodies luleå rogfa.teswomango.com/map7.php

inkokt lax recept

inkokt lax recept,28. 1. 2022 22:24


Hi, I want to subscribe for this web site to get hottest updates, so where can i do it please help out. inkokt lax recept bepos.sewomabest.com/map10.php

Have a good day!

Anthonywat,28. 1. 2022 16:05

Hey, I solemnly swear that I'm not up to no harm, but I can make all your dreams come true! Join me and your mind will be blown! https://hottube.one/

nike träningsskor dam

nike träningsskor dam,28. 1. 2022 16:04


WOW just what I was looking for. Came here by searching for
Excellent pieces. Keep writing such kind of information on your site. Im really impressed by your site.
Hi there, You've performed an excellent job. I'll certainly digg it and personally recommend to my friends. I'm sure they'll be benefited from this web site. nike träningsskor dam riaca.teswomango.com/map28.php

luftigt glutenfritt bröd

luftigt glutenfritt bröd,28. 1. 2022 9:55


I'm extremely pleased to uncover this website. I wanted to thank you for ones time due to this fantastic read!! I definitely loved every bit of it and i also have you saved to fav to look at new things on your site. luftigt glutenfritt bröd daisfe.prizsewoman.com/map7.php

jocke och jonna bröllop

jocke och jonna bröllop,28. 1. 2022 3:55


Hello! I've been following your site for a while now and finally got the bravery to go ahead and give you a shout out from Austin Texas! Just wanted to tell you keep up the good work! jocke och jonna bröllop dexro.teswomango.com/map10.php

dalahäst matta plast

dalahäst matta plast,27. 1. 2022 21:28


Having read this I thought it was rather informative. I appreciate you finding the time and effort to put this information together. I once again find myself personally spending a lot of time both reading and posting comments. But so what, it was still worthwhile! dalahäst matta plast axat.teswomango.com/map3.php